Het woord 'payroll' vindt zijn oorsprong in Amerika. Het staat letterlijk voor 'loonlijst'. Toen er steeds meer Engelse woorden in onze zakelijke taal gebruikt werden, is ook het woord payroll een algemeen begrip geworden. In de loop van de jaren 80/90 is er een dienstverlening ontstaan. Deze dienstverlening legde een focus op de loonlijst waarop het personeel stond, daarom werd het onderscheid duidelijk. Er werden bedrijven gevormd die er op toegespitst waren om 'andermans' personeel te verlonen, en daarmee de ondernemer veel personeelswerk te besparen. Met een landelijke dekking, gratis helpdesk en NEN-certificering zijn wij een dienstverlener die naast een correcte dienstverlening ook prettig en persoonlijk contact hoog in het vaandel heeft staan.

Een eigen loonlijst/payroll
Soms hoort u de vraag: "hoeveel mensen heeft die ondernemer op zijn payroll?". De strekking van die vraag is duidelijk: met het begrip payroll wordt hier geinformeerd naar het aantal werknemers op de eigen loonlijst van de ondernemer. De ondernemer stuurt in die situatie het personeel aan, heeft alle personeelsrisico's, contacten met de fiscus, risico's en doet alle personeelsadministratie.

Payroll als salarisadministratie
Een ander gezegde luidt: "zij verzorgen onze payroll!". Met het begrip payroll wordt een administratiekantoor bedoeld die de loonadministratie verzorgt. Hierbij stuurt de ondernemer nog steeds het personeel aan en heeft tevens het juridische werkgeverschap over het personeel.

Payrolling huidig
Ten slotte kan men zeggen: "ons personeel staat bij een ander bedrijf op de payroll" Pas hier wordt het begrip payroll bedoeld als in payroll dienstverlening: de juridische werkgever is bedrijf A en de feitelijk werkgever is bedrijf B.